Änkilässä on aikaa

Tarinoita Änkilästä

Pauli Roihan kuulemia tarinoita (Roihan tilan historia)

Heikki Roiha oli poikasena paimenessa ollessaan satuttanut puukolla polveensa niin pahoin, että nivelsiteet vuotivat ulos ja polvinivel jäi pysyvästi vähän koukkuun. Hän oli itse todennut, että hänestä tuli kyntömies, Johan-veli hoiti isännyyttä, poikien tehdessä muita talon töitä. ”Käyhän tämä minulta, kun terve jalka kulkee vaossa ja lyhyempi sängellä”, muistellaan Heikin naureskelleen. Silloisen viljelytavan mukaan aina neljännes pellosta oli kesantona, jota kunnostettiin ojat perkaamalla, kyntämällä, lannoittamalla ja muokkaamalla kylvökuntoon rukiile. Kylvöpäivä oli yleensä tarkalleen 20. elokuuta, Änkilän kylällä kuitenkin päivää aikaisemmin, mutta viimeistään Maunon tai Samulin päivänä, milloin toinen sattui sunnuntaiksi.

Heikillä oli kyntöhevosena vanha ruuna, joka ei kiirettä pitänyt, eikä siinä ohjaksiakaan tarvittu, kumpikin tiesi työnsä ja vaon päässä aina käännyttiin. Sattui torsansalolainen mies kulkemaan ohi, kun Heikki oli kyntämässä – ei ollut silloin maanteitä vaan polkua, kuljettiin talosta taloon – hevonen silloin pysähtyi, kun oletti miesten käyvän tarinoimaan. Ukko hevosta komentamaan, että ”on toas aikoa” eikä huomannut kulkijaa. Paikkakunnan murteella sana ’taas’ kuullosti vieraan korvissa sanalta ’tuossa’ ja kun kyseinen kulkija seuraavissa taloissa poiketessaan kertoi Roihan Heikin kyntävän aikaa, niin jäi tämä sanonta elämään leviten laajemmaltikin maakuntaan, että ”onhan Änkilässä aikaa ja jos loppuu, niin Roihan Heikki kyntää lisää.

Kotikylän historiaa talo talolta 2023 Vesa Harmanen kirja on julkaistu tammikuussa 2023. Tausta voit lukea lisää osiosta Kotikylän historiaa talo talolta

Vanhoja kuvia ja tarinoita

Kylätoimikunta ottaa mielellään vastaa vanhoja kuvia ja tarinoita Änkilän kylältä, kotisivuilla julkaistavaksi. Kuvat skannaamme ja palautamme takaisin omistajalle. Tarinat voi lähettää sähköpostilla alla olevaan osoitteeseen tai paperille kirjoitettuna. Tarinoita voimme kerätä myös paikallisia ihmisiä jututtamalla.

Vanhat kuvat on koottu sivuillemme osioon Vanhat Änkilä kuvat